Άρθρο του Κωνσταντίνου Καλαφατάκη στο metarithmisi.gr
Είναι εμφανές ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν στο ντιμπέιτ όπως ανέμενε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννης, κι ας «έπαιζε εντός έδρας». Αυτό έγινε ψυχολογικά αντιληπτό άμεσα από την ομάδα του, και τον ευρύτερο μηχανισμό της ΝΔ, ο οποίος κινητοποιήθηκε συνολικά, θα λέγαμε αφυπνίστηκε από τη μέχρι πρότινος νωχελική στάση, συνέπεια της πεποίθησης ότι ο νυν Δήμαρχος θα έκανε ένα «Μεγάλο Περίπατο» επανεκλογής: ο θείος του Δημάρχου και Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Μητσοτάκης, αποφάσισε να εντάξει στο πρόγραμμα του περιοδεία στην Αθήνα μαζί με τον ανιψιό. Τα δημοσιογραφικά φερέφωνα της κυβέρνησης έπιασαν δουλειά σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα. Και οι ακαδημαϊκοί εγκάθετοί της,αντίστοιχα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Πέντε τα βασικά σημεία της προπαγάνδας με τα οποία προσπαθούν να αναχαιτίσουν τη δυναμική που αναπτύσσει η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα.
Ας ξεκινήσουμε από τα μη πολιτικά (και συνάμα ευτελή) σημεία. Πρώτο αστείο σημείο, ότι «ο Χάρης Δούκας είναι κάτοικος Γλυφάδας και θέλει να γίνει Δήμαρχος Αθηναίων». Η αλήθεια είναι ότι ο Χάρης Δούκας ζούσε για χρόνια στου Γκύζη, έπειτα μετακόμισε στη Γλυφάδα για ένα διάστημα,και επανήλθε μετά στο Γκάζι, ενώ εργάζεται τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κινούμενος μεταξύ Στουρνάρη και Ζωγράφου. Ε, τουρίστα στην Αθήνα δεν τον λες!
Το δεύτερο μη πολιτικό σημείο είναι η αμφισβήτηση της ικανότητας μείωσης της θερμοκρασίας επιφανείας κατά 5 βαθμούς κελσίου, η οποία αναφέρεται στο πρόγραμμα του υποψήφιου Δημάρχου. Μάλιστα πολλοί δημοσιολογούντες έχουν μία περιπαιχτική διάθεση γύρω από το ζήτημα. Η απάντηση είναι ότι πολύ σωστά ο υποψήφιος Δήμαρχος (που είναι και ειδικός στα θέματα αυτά) έχει θέσει αυτό το στόχο, διότι υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά τεκμήρια που συνηγορούν σε αυτό. Εάν πριν από 13 χρόνια δεν ήταν ακόμα εφικτό να εκτιμηθεί σωστά η επίδραση των αστικών χώρων πρασίνου στη μείωση της θερμοκρασίας επιφάνειας [1], τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει. Μόλις πριν από δύο χρόνια δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature Communications μελέτη [2] με υψηλής ευκρίνειας δορυφορικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από 293 ευρωπαϊκές πόλεις,δείχνοντας ότι η δενδροφύτευση στις πόλεις όντως επηρεάζει την τοπική θερμοκρασία επιφανείας, και ότι οι αστικές περιοχές κοντά στα δέντρα είχαν όντως μικρότερες θερμοκρασίες σε σχέση με περιοχές πέριξ των υποδομών και δικτύων του αστικού ιστού.Η απουσία επιστημονικής αντίληψης για την επίλυση των προβλημάτων της Αθήνας από την παρούσα δημοτική Αρχή, ή έστω τους εντεταλμένους υποστηρικτές της, θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της πρωτεύουσας.
Και περνάμε στα άλλο τρια, πολιτικά, σημεία της κριτικής που έχει ασκηθεί. Που είναι και τα βασικά επιχειρήματα με τα οποία το τελευταία 48ωρο επιχειρεί ο κυβερνητικός επικοινωνιακός μηχανισμός να συσπειρώσει την εκλογική βάση του νυν Δημάρχου. Το πρώτο πολιτικό σημείο είναι η περίφημη τοποθέτηση εκατοντάδων καμερών που προανήγγειλε ο κ. Μπακογιάννης, και για το οποίο ο κ. Δούκας απάντησε ότι «δεν είναι δική του προτεραιότητα».Καλώς όμως δεν είναι προτεραιότητα, αφού η τοποθέτησή τόσων καμερών θέτει μία σειρά προκλήσεων, νομικών, τεχνικών, θεσμικών, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει συστηματική διαβούλευση με τους Δημότες της πόλης προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη και να περιοριστούν τα αρνητικά στοιχεία της παρέμβασης αυτής. Για όποιον παρακολουθεί τα αποτελέσματα των πρόσφατων κοινωνιολογικών μελετών που εμπλέκουν τη χρήσης καμερών για την ασφάλεια των πόλεων [3], θα διαπιστώσει ότι η συμμετοχή του Δημότηστο συνολικό πλαίσιο προσέγγισης των θεμάτων της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της παραβατικότητας είναι κρίσιμη.
Αντίστοιχης κρισιμότητας είναι η συμμετοχή του Δημότη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων όσων αφορά σε αναπτυξιακά έργα και υποδομές, σύμφωνα πάντα με τις σύγχρονες προσεγγίσεις, όπως ακριβώς θέλει να προσεγγίσει ο Χάρης Δούκας το ζήτημα του σταθμού μετρό στα Εξάρχεια ή των έργων ανάπλασης για τα οποία του ζητήθηκε η εκ προοιμίου θετική προαίρεση, και η άρνησή του να τη δώσει αποτελεί το δεύτερο πολιτικό σημείο στο οποίο έχει σταθεί ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ. Την ώρα που σε άλλους ευρωπαϊκούς δήμους εισάγουν καινοτόμες δομές συμμετοχικής διοίκησης, όπως είναι η περίπτωση της πόλης του Maastricht, με το «συμβούλιο των Δημοτών» [4],δηλαδή 100 τυχαία επιλεγμένα, αλλά αντιπροσωπευτικά ως προς το φύλο, την οικονομική βαθμίδα, την επαγγελματική κατηγορία, την ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο άτομα,να συμβουλεύει την τοπική διοίκηση της πόλης στα περισσότερα θέματα, την ώρα που ο προσανατολισμός συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός μόνιμου συμμετοχικού μηχανισμού των πολιτών στις πολιτικές συζητήσεις και αποφάσεις [5], η διοίκηση Μπακογιάννη εμμένει στην κλασσική top-down διάρθρωση της λειτουργίας του Δήμου, η οποία αυξάνει την αδιαφάνεια και το αίσθημα αποξένωσης του Δημότη. Αναρωτήθηκε ποτέ ο νυν Δήμαρχος μήπως αυτό έπαιξε ρόλο στη θεαματική αποχή του πρώτου γύρου των εκλογών;
Το τρίτο, τελευταίο, και πιο σημαντικό πολιτικό σημείο, στο οποίο επικεντρώνεται ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης και του Δημάρχου, χρησιμοποιώντας μάλιστα το προηγούμενο σημείο και ως τεκμήριο πιστοποίησης του παρόντος, είναι ο εναγκαλισμός του Χάρη Δούκα με τον Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος (κατά τους επικριτές) σήμανε την «ΣΥΡΙΖΟποίηση» του συνδυασμού ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ και του ίδιου του Καθηγητή. Παρόλο που καθίσταται προφανής ηεπιδίωξη κινητοποίησης των αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικών της κοινωνίας με το επιχείρημα αυτό,να τονιστεί ότι ο συνδυασμός του Χάρη Δούκα ήταν εξαρχής (και παραμένει βέβαια) ένας απολύτως αυτοδιοικητικός συνδυασμός, με την ομάδα των στελεχών να αναπτύσσει μία προγραμματική ατζέντα για τις συγκεκριμένες ανάγκες της πρωτεύουσας σε παρόντα χρόνο (εξού και το όνομα ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ του συνδυασμού), με ένα συνδυασμό τεχνοκρατών, ανθρώπων της κοινωνίας των πολιτών και δημοτών με αυτοδιοικητική εμπειρία, προερχόμενων από διαφορετικά κόμματα (Βολτ Ελλάδας, Φιλελεύθερη Συμμαχία, Οικολογικά κόμματα, και τέλος το ΠΑΣΟΚ). Οι ευρύτερες εξελίξεις στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, όσο σημαντικές κι αν είναι για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, δεν αφορούν το συνδυασμό ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ.
Τελικά, τα πέντε σημεία που επέλεξε ο επικοινωνιακός μηχανισμός του κ. Μπακογιάννη και της κυβέρνησης του θείου του να εστιάσουν φανερώνει πολλά για την αισθητική και τη φιλοσοφία (τουλάχιστον)του απερχόμενου Δημάρχου. Κι έτσι γίνεται προφανής η ευκαιρία που έχουν οι Δημότες των Αθηνών: μπορούν με την ψήφο τους να αφήσουν πίσω το λαϊκισμό και την κουτοπονηριά, την περιφρόνηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η επιστημονική πρόοδος και τον αποκλεισμό των δημοτών από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, και να αλλάξουν το παράδειγμα στην πρωτεύουσα. Να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Χάρη Δούκα και το συνδυασμό ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ, που έχοντας στο πλευρό τους την επιστήμη και την τεχνολογία, και με πυξίδα τη συμμετοχή του πολίτη στη ζωή του Δήμου του, θα υλοποιήσουν ένα αναγεννησιακό σχέδιο βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας της πόλης.
[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0169204610001234
[2]https://www.nature.com/articles/s41467-021-26768-w
[3]https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/ssqu.12903
[4]https://www.limburger.nl/cnt/dmf20230921_97540423
[5]https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2022/735927/IPOL_STU(2022)735927_EN.pdf
https://www.metarithmisi.gr/content/anatrope-biosimotetas-gia-ten-athena