Συνέντευξη Χάρη Δούκα, Δημάρχου Αθηναίων στην εφημερίδα «Δημοκρατία»: «Έχουμε κάνει ήδη έργο τον πρώτο μήνα στον Δήμο»
-Κύριε Δούκα η έλευση σας στο δημαρχιακό Μέγαρο τι αλλαγές θα φέρει για τον δήμο της Αθήνας μέσα στον πρώτο χρόνο της θητείας σας;
Χ.Δ. Η αλλαγή είναι μία: Να αλλάξει η Αθήνα, να γίνει βιώσιμη πόλη. Να αυξήσει τις αντοχές της στις νέες απειλές και να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδειξε ότι περίπου ο ένας στους τρεις πολίτες της Αθήνας δεν είναι ικανοποιημένος από την πόλη του. Τον καταλαβαίνουμε. Θα το αλλάξουμε. Εργαζόμαστε ήδη γι αυτό. Στις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας μας, ξεκινήσαμε τις δενδροφυτεύσεις. Ήδη φυτεύτηκαν περισσότερα από 300 δένδρα σε πλατείες, πεζοδρόμια και άλση. Δρομολογήσαμε την φύτευση τουλάχιστον ακόμη 1500 δένδρων και το επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εγκρίνει τον νέο κανονισμό πρασίνου και δενδροφύτευσης. Αναλάβαμε δράση για να προστατευθεί ο δημόσιος χώρος από αυθαίρετες λειτουργίες, όπως η παράνομη στάθμευση. Η δημοτική αστυνομία μόλις ολοκλήρωσε μια δράση ενημέρωσης των οδηγών, προκειμένου από αύριο να εφαρμοστούν αυστηρά οι κανόνες στάθμευσης. Ιδρύσαμε το γραφείο αντιμετώπισης ενεργειακής φτώχειας που θα βοηθήσει τους πιο φτωχούς ενεργειακά συνανθρώπους μας. Αλλάζουμε τα προγράμματα αποκομιδής των απορριμμάτων, ενημερώνοντας καταρχάς, επαγγελματίες στον χώρο του επισιτισμού και του τουρισμού, για τον τρόπο που θα διαχειρίζονται τα απορρίμματα τους. Αντιμετωπίζουμε τα πιο επείγοντα προβλήματα σε σχολεία, καθώς διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν επικίνδυνα σχολικά κτίρια.
-Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Αθήνα;
Χ.Δ. Η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα όλων των σύγχρονων μεγαλουπόλεων. Με δύο όμως επί πλέον μεγάλες δυσκολίες. Η Αθήνα, όπως και όλη η Ελλάδα, πλήρωσε ακριβά τη μακρόχρονη οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα και βεβαίως στη συνέχεια δεν έμεινε αλώβητη και από την ενεργειακή κρίση. Έργα «πάγωσαν», χρηματοδοτήσεις περιορίστηκαν, επλήγησαν οι οικονομικές δραστηριότητες στην πόλη μας, τραυματίστηκε το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της, υποβαθμίστηκαν βασικές δομές, όπως η υγεία, η παιδεία, οι κοινωνικές παροχές. Σε συνέχεια, στη μετά κρίση εποχή, η οικονομική μεγέθυνση την οδήγησε σε μια ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση, στη στεγαστική κρίση και σε παρεμβάσεις στην πόλη, δυστυχώς ατάκτως ερριμμένες. Και πάνω απ’ όλα αυτά, υπάρχει η μεγάλη απειλή της κλιματικής κρίσης. Πριν από δύο χρόνια μελέτη του Nature Climate Change, έδειξε ότι στην Αθήνα, ένας στους τέσσερις θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των Αθηναίων. Ξέρουμε ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες του δήμου. Εμείς δεσμευόμαστε να εξαντλήσουμε τις δικές μας δυνατότητες και να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στην γενικότερη αντιμετώπιση τους.
-Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το κυκλοφοριακό χάος που υπάρχει στην Αθήνα;
Χ.Δ. Το κυκλοφοριακό είναι ένα από τα θέματα που προανέφερα, που υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του δήμου. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα πολυμορφικό πρόβλημα, ακουμπά στην κατάσταση των δημόσιων συγκοινωνιών, ακουμπά στο οδικό δίκτυο, στην στάθμευση, συνολικά στην διαχείριση του δημόσιου χώρου. Η επίλυσή του θέλει δομικές λύσεις που θα αλλάξουν ριζικά την κουλτούρα και τον τρόπο που κυκλοφορούμε στην πόλη. Αυτή την βδομάδα ο δήμος πραγματοποίησε μια δράση ενημέρωσης, με πρωταγωνιστή την δημοτική αστυνομία. Επί τέσσερις μέρες δημοτικοί μας αστυνόμοι, με μοτοσυκλέτες και περιπολικά, πραγματοποίησαν συνεχείς περιπολίες σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, με σκοπό να ενημερώσουν και να αποτρέψουν την παράνομη στάθμευση. Οι περιπολίες της δημοτικής αστυνομίας θα συνεχιστούν από την Δευτέρα, με την επιβολή αυτή την φορά όλων των προβλεπόμενων προστίμων, σε όσους παράνομα καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο.
-Με τον Μεγάλο Περίπατο και την Βασιλίσσης Όλγας τι πρόκειται να συμβεί και αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων;
Χ.Δ. Ο «Μεγάλος Περίπατος», που όλοι πια γνωρίζουμε πόσο ταλαιπώρησε την πόλη, κατέληξε να είναι μια μικρή πεζοδρόμηση, η οποία ακόμα και σήμερα υλοποιείται. Έχω συναντηθεί αρκετές φορές με τον εργολάβο και θα τελειώσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτή είναι η απόφαση. Όσο για την Βασιλίσσης Όλγας, δεν έχει αλλάξει τίποτα απ’ όσα είπαμε και προεκλογικά και μετεκλογικά. Είπα ότι ο δρόμος θα ανοίξει για ήπια κυκλοφορία. Και ξαφνικά ειπώθηκε ότι υπάρχουν μια βίλα κι ένα λουτρό. Τελικά δεν υπάρχει βίλα ή λουτρό και ψάχνουν να βρουν το τείχος -που είναι γνωστό ότι υπάρχει- ώστε να δουν εάν θα αποκαλυφθεί. Η απόφαση μας δεν αλλάζει. Μόλις ολοκληρωθεί το έργο, εάν δεν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων, ο δρόμος θα ανοίξει για ήπια κυκλοφορία των ΙΧ.
–Επί covid δόθηκε η δυνατότητα στους επαγγελματίες για επέκταση των καταστημάτων σε δημόσιους χώρους. Θα αναθεωρηθεί αυτή η επιλογή σήμερα που δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα;
Χ.Δ. Η απόφαση για επέκταση των καταστημάτων είχε ισχύ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022. Άρα, τουλάχιστον στα χαρτιά, έχουμε επιστρέψει στο πρότερο καθεστώς. Όμως θέλω να σημειώσω ότι η προστασία του δημόσιου χώρου, είναι από τους βασικούς μας στόχους. Θα παρεμβαίνουμε όταν ο δημόσιος χώρος καταλαμβάνεται από αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες. Ενδεικτικά μόνο σημειώνω για την κατάσταση που επικρατεί, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοτικής αστυνομίας, το 2023 διενεργήθηκαν 5.194 έλεγχοι κατάληψης κοινόχρηστων χώρων και εντοπίστηκαν περίπου 2.000 παραβάσεις. Αυτό δεν είναι ανεκτό.
-Η Αθήνα μπορεί να γίνει μια πράσινη πόλη;
Χ.Δ. Ήδη, όπως σας είπα ξεκινήσαμε να υλοποιούμε το πρόγραμμα των δενδροφυτεύσεων, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά. Γνωρίζουμε ότι σε μια πόλη τόσο πυκνοκατοικημένη όσο η Αθήνα, η επιχείρηση πράσινο αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Όμως μπορούμε με καλά σχεδιασμένες παρεμβάσεις να βελτιώσουμε σημαντικά την κατάσταση. Έχουμε ήδη στην διάθεση μας χιλιάδες δένδρα. Έχουμε χαρτογραφήσει 1.500 σημεία όπου άμεσα θα δενδροφυτευτούν, έξω από σχολεία, σε πεζοδρόμια και πλατείες. Αυτό που πρέπει όλοι να κατανοήσουμε είναι ότι για την Αθήνα αποτελεί μονόδρομο το πράσινο. Η δημιουργία πράσινων διαδρόμων, διασυνδεδεμένων με τους λόφους της πόλης, είναι ο μοναδικός τρόπος για να αναπνεύσει.
-Η Αθήνα είναι μια ασφαλής για τους κατοίκους της πόλη; Είναι η ασφάλεια προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής;
Χ.Δ. Το θέμα της ασφάλειας, αξιολογείται από τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης στην πρώτη τριάδα των σοβαρότερων προβλημάτων. Στην προσπάθεια μας να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας, βεβαίως και έχουν την χρησιμότητα τους, όλα τα μέσα. Η παρουσία της δημοτικής αστυνομίας, οι κάμερες, ο σωστός φωτισμός των χώρων. Όμως είμαι πεισμένος ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξει, αν καταφέρουμε να ζωντανέψουμε τις γειτονιές της Αθήνας, να απο-γκετοποιηθούν κάποιες περιοχές. Αυτό σημαίνει να δημιουργηθούν στέκια, οι πλατείες να φιλοξενούν εκδηλώσεις, οι παιδικές χαρές να γίνουν ασφαλείς για να υποδεχθούν τα παιδιά. Όπου οι δημιουργικές δραστηριότητες αποσύρονται, όπου ο κόσμος κλείνεται σπίτι του, αφήνουμε χώρο στην παραβατικότητα και την εγκληματικότητα.
-Είναι τα οικονομικά του δήμου υγιή;
Χ.Δ. Έχουμε χρέος ως νέα δημοτική αρχή να ελέγξουμε τι παραλάβαμε. Και θα το κάνουμε. Όμως, ένας δήμος που δεν έχει πόρους να συντηρήσει τα σχολεία του, τις παιδικές του χαρές, το πράσινο του, να αναπτύξει προγράμματα καθαριότητας, και καταλαβαίνετε ότι αναφέρομαι στα στοιχειώδη, δεν θα τον έλεγε κάποιος οικονομικά υγιή δήμο.
-Η σχέση σας με τη κυβέρνηση έχει αποκατασταθεί;
Χ.Δ. Είμαι δήμαρχος της Αθήνας. Με την κυβέρνηση είμαστε θεσμικοί συνεργάτες. Είμαι επίσης της αντίληψης ότι τα προβλήματα λύνονται μέσα από συνθέσεις και όχι από άσκοπες αντιπαραθέσεις. Δυστυχώς, πριν ακόμη ορκιστεί η νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, αντιμετώπισε σε κορυφαία θέματα εχθρική στάση. Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Ό,τι προσχώματα δημιουργούν στο έργο μας, έχουν τελικό αποδέκτη τους κατοίκους της Αθήνας. Και εμείς βρισκόμαστε στην διοίκηση του δήμου για να λύσουμε προβλήματα, όχι για να κάνουμε δημόσιες σχέσεις με τους εκάστοτε κυβερνώντες. Όσοι λοιπόν σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια μας, θα είναι σύμμαχοι μας στον μεγάλο μας αγώνα για να βελτιώσουμε την ζωή στην πόλη. Όσοι θελήσουν να βάλουν εμπόδια στο έργο μας θα μας βρουν απέναντι. Θα διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και έχοντας στο πλευρό μας τους δημότες μας, όλα τα μέσα που χρειαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στην εντολή που λάβαμε από τις κάλπες.
-Βαραίνει τις πλάτες σας το γεγονός πως καταφέρατε να επικρατήσετε απέναντι σε έναν δύσκολο αντίπαλο και έχοντας μάλιστα καταφέρει να ενώσετε τον προοδευτικό κόσμο; Γιατί πολλοί μιλάνε για το επιτυχημένο εκλογικό παράδειγμα σας, ποντάροντας μάλιστα πάνω σας…
Χ.Δ. Ο δήμος είναι ένα πεδίο δόξης λαμπρό, για συνεργασίες και συγκλίσεις, όλων των ανθρώπων, των παρατάξεων, των πολιτικών φορέων, που πιστεύουν ότι η Αθήνα πρέπει να αρχίσει να αντιμετωπίζει τα πολλά και σοβαρά προβλήματα της. Θα ήταν ευχής έργον ο στόχος αυτός να ενώσει όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις. Όμως θέλω να σημειώσω ότι το επιτυχημένο εκλογικό παράδειγμα που αναφέρεστε, το κατάφεραν οι πολίτες και όχι οι διαπραγματεύσεις σε κάποια κλειστά γραφεία. Οι πολίτες κουράστηκαν από ωραία λόγια και βαρύγδουπες εξαγγελίες. Οι πολίτες ήταν αυτοί, που είδαν σε μένα και στη δημοτική μας παράταξη, ανθρώπους με γνώση, με ειλικρινή έγνοια και αγωνία για την πόλη και κυρίως αποφασισμένους αυτά που λένε, να τα κάνουν…