Νίκος Χρυσόγελος: Είναι οι κάμερες το …αδύνατο σημείο του Δούκα ή του Μπακογιάννη;

Είναι οι κάμερες το …αδύνατο σημείο του Δούκα ή του Μπακογιάννη;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             του Νίκου Χρυσόγελου
 

Π. Ευρωβουλευτή Πράσινων / EFA

μέλους του Συμβουλίου των Πράσινων

υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Αθηναίων

με τον Χάρη Δούκα

Πολλά ειπώθηκαν μετά το debate Μπακογιάννη –  Δούκα. Πολλοί καλο- ή κακοπροαίρετοι έμειναν σε δυο θέματα, ίσως γιατί σε όλα τα άλλα η αποδοχή των προτάσεων της παράταξης Αθήνα Τώρα και του Χάρη Δούκα ήταν μεγάλη με δεδομένο ότι ήταν σαφείς, σύγχρονες, συγκεκριμένες.
Μια κατηγορία ενστάσεων αφορά την υποστήριξη ΠΑΣΟΚ και τη συνάντηση Δούκα – Ζαχαριάδη. Μια άλλη κατηγορία ενστάσεων αφορά στην διατύπωσή του “δεν είναι προτεραιότητά μου οι κάμερες”.

Να το ξεκαθαρίσουμε. Η Αθήνα Τώρα είναι ευρύτερη παράταξη και σε καμία περίπτωση κομματική ή πολύ περισσότερο μονοκομματική. Συμμετέχουν σε αυτήν άνθρωποι με ευρύτερη πολιτική και κοινωνική αναφορά. Προσωπικά είμαι Πράσινος και διετέλεσα ευρωβουλευτής (2012-2014) των Πράσινων και συμμετέχω στην δημοτική παράταξη με την εμπειρία που έχω αποκτήσει σε κοινωνικό επίπεδο σε θέματα πόλης, περιβάλλοντος, κοινωνικών πολιτικών, καθώς και ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου (2010-2014). Συμμετέχουν επίσης κι άλλοι υποψήφιοι που εκπροσωπούν διάφορα επαγγέλματα, πολιτικούς χώρους και εμπειρίες. Θέλουμε λοιπόν ως παράταξη να κερδίσουμε με βάση το πρόγραμμα που προτείνουμε την πλειοψηφία των πολιτών αλλά και την εμπιστοσύνη  ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα συμμετέχουν στο νέο δημοτικό συμβούλιο και άλλων που δεν συμμετείχαν σε εκλογική διαδικασία (επιστημονικοί, επαγγελματικοί, περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί φορείς). Δεν μπορεί να υλοποιήσεις το πρόγραμμά σου χωρίς να κερδίσεις την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία με τις προτάσεις και τις λύσεις που προτείνεις.

Μα αγκαλιές με τον Ζαχαριάδη;
Όπως σε όλες τις εκλογές στο δεύτερο γύρο υπάρχουν συνεργασίες, δημόσιες και καθαρές – ή και κάτω από το τραπέζι διαπλεκόμενες και με βάση ανταλλάγματα. Μια σειρά προσωπικότητες και φορείς – μεταξύ των οποίων και η δημοτική παράταξη ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ με τον επικεφαλής της Κ. Ζαχαριάδη – εξέφρασαν την ανοιχτή ή κριτική υποστήριξή τους προς τον Χάρη Δούκα για την δεύτερη Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Χωρίς διαπλοκή και κρυφές αντζέντες. Αλίμονο αν αυτό δεν αντιμετωπίζεται ως αυτό που είναι και γίνεται προσπάθεια μετάθεσης της συζήτησης αλλού. Μιλάμε με όλους σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και η ψηφοφορία την Κυριακή αφορά δύο διαφορετικές προτάσεις για την Αθήνα,, ούτε συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ ούτε οτιδήποτε άλλο σε κομματικό επίπεδο. Δεν είναι ο τρίτος ή πέμπτος γύρος εκλογών, Ο πρωθυπουργός θέλει να το παρουσιάσει έτσι, αλλά δεν είναι. Ως παράταξη μας ενδιαφέρει όχι μόνο ο χώρος της αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, των πρασίνων, της φιλελεύθερης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς αλλά κυρίως η πλειοψηφία των πολιτών που αξιολογούν την διαχείριση Μπακογιάννη και την κρίνουν επιεικώς ανεπαρκή, Αλλά και ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται ότι η Αθήνα χρειάζεται βαθιές αλλαγές για να βελτιωθεί η καθημερινότητα, να γίνει η πόλη μας πιο πράσινη, καθαρή, ανθεκτική απέναντι σε κρίσεις και να αποκτήσει κοινωνική συνοχή μεταξύ καθώς και στο εσωτερικό των γειτονιών της. Θα δουλέψουμε με τις γειτονιές χωρίς να ζητάμε κομματικές ταυτότητες των πολιτών. Το πραγματικό δίλημμα της Κυριακής αφορά στο αν είναι καλύτερος ο Μπακογιάννης (που είχε δυνατότητα  να εφαρμόσει το πρόγραμμα του 4 χρόνια, είχε προϋπολογισμό 1,1 δις, πολύ καλές “επαφές” με την κυβέρνηση και είναι συγγενής του πρωθυπουργού ενώ η μητέρα του διετέλεσε προηγουμένως δήμαρχος και είναι τώρα βουλευτής ή ο Χάρης Δούκας που έχει συγκροτήσει μια αυτοδιοικητική κίνηση με προτάσεις και διαχειριστική επάρκεια του ίδιου και πολλών στελεχών της παράταξης Αθήνα Τώρα για να μπορούν να διαχειριστούν τις αλλαγές που απαιτούνται.
Και γιατί δεν λέει ο Δούκας ναι στις κάμερες ανεπιφύλακτα; 
Λένε κάποιοι, ο Δούκας έκανε το χατήρι του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θέλει κάμερες. Κρίμα γιατί έτσι υποτιμούν κάποιοι τη νοημοσύνη μας. Αν ήταν έτσι πρώτος θα έπρεπε να κατηγορηθεί ο Κ. Μπακογιάννης. Ήταν στην συτοδιοίκηση 15 χρόνια και δήμαρχος Αθηναίων 4 χρόνια. Και γιατι δεν αντιμετώπισε την εγκληματικότητα αφού είχε τη μαγική λύση, να τοποθετήσει δηλαδή 750 κάμερες και όλα καλά; Το έργο ενός δημάρχου αρχίζει και τελειώνει με 750 κάμερες και έτσι καθάρισε την πολη και αντιμετώπισε την εγκληματικότητα; Τότε γιατί δεν πέτυχε; Εξάλλου τόσες ιδιωτικές κάμερες υπάρχουν. Πολύ περισσότερες απο 750. Γιατί δεν εξαλείφθηκε η εγκληματικότητα; Αν λύνονταν τόσο εύκολα το πρόβλημα με καμερες γιατί δεν το …πετυχαίνουν υιοθετώντας την λύση αυτή τόσες άλλες πόλεις που έχουν πρόβλημα;
 Όταν θέλεις να αποφύγεις λύσεις σε σύνθετα προβλήματα προτείνεις αφελείς κι απλοικές. Μπορεί πράγματι οι κάμερες να είναι η μαγική λύση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας όπως την παρουσιάζει ο κ. Μπακογιάννης και αρκετοί άλλοι; Στην περίπτωση της δολοφονίας της Καρολάιν από τον πιλότο κάμερα υπήρχε μέσα στο σπίτι. Σε πολλές δολοφονίες οι υπάρχουσες, σε γύρω δρόμους, κάμερες δεν απέτρεψαν το έγκλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έδωσαν καν στοιχεία για σύλληψη των δραστών. Πόσες κάμερες θα χρειάζονταν να μπουν στην Αθήνα για να ελέγχονται όλες οι περιοχές και όλοι οι δρόμοι για να …αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα; 750 δεν θα έφταναν ούτε για την περιοχή πχ γύρω από το Κολωνάκι ή την πλατεία Μεταξουργείου.
Αλλά υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα προς τους νεόκοπους οπαδούς του κ. Μπακογιάννη και της κάμερας. Έτσι μπαίνουν κάμερες σε πλατείες, παιδικές χαρές και άλλους δημόσιους χώρους; Μάλλον κάποιοι αγνοούν τη νομοθεσία.
Ας πούμε ότι μπαίνουν κάμερες που θα πρέπει να είναι εκατοντάδες ή χιλιάδες. Και ποιος θα ελέγχει και θα αποθηκεύει το οπτικό υλικό με προστασία των προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά; Θα παρακολουθούνται και θα καταγράφονται παιδιά ενώ παίζουν στις παιδικές χαρές; θα ήθελαν οι γονείς να δουν παρόμοιο υλικό στο διαδίκτυο ή ακόμα και στο σκοτεινό διαδίκτυο χωρίς καν να το γνωρίζουν μάλιστα;
Αντί να στραφούμε σε ολοκληρωμένες λύσεις και καλές πρακτικές που εφαρμόσανε άλλες πόλεις για να ενισχυθεί με ολοκληρωμένο τρόπο η κοινωνική ασφάλεια και ευημερία των γειτονιών, κάποιοι προσπαθούν να χτυπήσουν τον Χάρη Δούκα πετάγοντας την μπάλα στην εξέδρα. Να τι λέμε για το θέμα της ασφάλειας αλλά με την ευρύτερη σημασία που έχει, όχι μόνο με όρους αστυνομικούς / εγκλήματος:
Το να νιώθουν οι πολίτες ασφαλείς είναι ένας θεμελιώδης πυλώνας για την ευημερία και την ποιότητα ζωής μιας τοπικής κοινωνίας. Αλλά ασφαλείς πολίτες δεν σημαίνει μόνο απουσία εγκληματικότητας, σημαίνει και να πηγαίνουν τα παιδιά σε ασφαλή σχολεία, να μην πέφτουν θύματα τροχαίων παιδιά, ηλικιωμένοι, ενήλικες στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, να μην πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι πρόωρα λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή υψηλών θερμοκρασιών στην πόλη, να έχουν όλοι/όλες δίκαιη πρόσβαση στην καθαρή / πράσινη ενέργεια, στην κοινωνική φροντίδα (κοινωνία φροντίδας, όχι αποκλεισμού), σε αξιοπρεπή στέγη, σε αποτελεσματικές κοινωνικές υπηρεσίες, σε πράσινο και φύση, Δεσμευόμαστε λοιπόν ως Αθήνα Τώρα για μία ασφαλή με όλη τη σημασία της λέξης πόλη για όλους τους κατοίκους της Αθήνας, χωρίς διακρίσεις. Η πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία δεν μπορεί να γίνεται λιγότερο δημοκρατική επειδή οι κάτοικοί της είναι και αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς. Στην πόλη μας δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή ως κανονικότητα η δράση συμμοριών, Ελλήνων και αλλοδαπών, και μάλιστα αυξανόμενη σε έκταση και ένταση. Αλλά δεν μπορούν επίσης να μένουν στο περιθώριο και να είναι εκτεθιμένοι σε κινδύνους και κρίσεις μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.
Για την προστασία απέναντι στην εγκληματικότητα, που συχνά πλήττει κυρίως ευάλωτα άτομα, γυναίκες (βιασμοί, δολοφονίες, ληστείες, άσκηση βίας) και παιδιά, θεωρούμε ότι εκτός από την βελτίωση της αστυνόμευσης και την εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας Δημοτικής αστυνομίας – ΕΛ.ΑΣ (πιαθνόν και με βελτίωσή του για να συμπεριλαμβάνει και άλλα ζητήματα όπως η πρόληψη γυναικοκτονιών, βιασμών και κακοποίησης, η εγγύηση της ασφάλειας των παιδιών),  θεωρούμε ότι πραγματική ασφάλεια στην πόλη θα προέλθει από την αναζωογόνηση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλες τις γειτονιές, ιδιαίτερα τις υποβαθμισμένες και εγκαταλειμμένες, τη βελτίωση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών, την μετατροπή των γειτονιών σε κέντρα πολιτισμού και δημιουργικότητας όχι απλώς φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων τα χριστόγεννα. Σημαντικά θέματα για την εμπέδωση της ασφάλειας είναι ο επαρκής φωτισμός με λαπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου από αυθαίρετες “καταπατήσεις”, οι μεικτές χρήσεις στις γειτονιές ώστε να υπάρχει “ζωή”, η ενίσχυση της κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας για όλους και όλες, καθώς και η  οικονομική ευημερία των πολιτών ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνική ζωή. Μια γειτονιά που σφύζει από ζωή, είναι μια ασφαλής γειτονιά. Προγραμματίζουμε πολλές περισσότερες εκδηλώσεις στις γειτονιές της πόλης μαζί με τους φορείς και τους κατοίκους για να αποκτήσουν και πάλι τη ζωντάνια τους. Οι έρημες γειτονιές διευκολύνουν την παραβατική δράση κι εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό.
Μια επίσης ουσιαστική συμβολή είναι το άνοιγμα των σχολείων στην κοινότητα για δραστηριότητες, με κατάλληλη υποστήριξη από τον Δήμο, καθώς και εξοικονόμηση πόρων για τον δήμο  από την επιτάχυνση της εγκατάστασης λαμπτήρων LED, και την μετατροπή των ταρατσών σχολείων και δημοτικών κτιρίων σε πράσινες και ηλιακές στέγες, ώστε επιπλέον πόροι να διατεθούν για την αναβάθμιση των γειτονιών.
Βασιζόμενοι σε βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, οι νέες προσλήψεις στην Δημοτική Αστυνομία θα αφορούν και δημοτικούς αστυνομικούς (άνδρες και γυναίκες) με μεταναστευτικό υπόβαθρο για αποδοτικότερη αστυνόμευση σε γειτονιές με αυξημένο ποσοστό κατοίκων μεταναστευτικής καταγωγής αλλά κυρίως ανάληψης και ενός ρόλου πολιτιστικού διαμεσολαβιτή, μετά από κατάλληλη εκπαίδευση. Χρειάζεται φυσικά και ειδικό πρόγραμμα και δράσεις για την εξάλειψη της παραβατικότητας σε αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις, ώστε να μειωθεί η βία και οι συγκρούσεις οπαδών.
Σχετικά με την Ακαδημία Πλάτωνα. 
Εντάξει δεν αρέσει η θέση του Χ. Δούκα για τις κάμερες και ρωτάει ο Κ. Μπακογιάννης τη θέση του Δούκα για τα έργα στην Ακαδημία Πλάτωνος. Κανείς δεν κάνει μια ερώτηση στον κ. Μπακογιάννη – που δεν θα την έκανε ο Χάρης Δούκας από ευγένια- : κύριε Μπακογιάννη θα φέρετε στο φως τα αρχαία…”της Ακαδημίας Πλάτωνα που έχουν καλυφθεί”, όπως είπατε;
Ας είμαστε σοβαροί. Η διαβούλευση με τους κατοίκους για έργα στις γειτονιές είναι υποχρέωση, δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια ενός δημάρχου. Είναι υποχρεώσεις που απορρέουν από τους Ευρωπαϊκούς κανοσιμούς των Ταμείων που χρηματοδοτούν τα έργα. Το ότι δεν το τήρησε ο κ. Μπακογιάννης για μια σειρά έργων δεν σημαίνει ότι ο επόμενος δήμαρχος θα ακολουθήσει την ίδια πρακτική.
Το όραμα του Χάρη Δούκα και όλων εμάς που συμμετέχουμε στην παράταξη Αθήνα Τώρα είναι να κερδίσουμε την πλειοψηφία στις 15/10 με στόχο μία πράσινη Αθήνα και αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη δημιουργία ενός νέου, συμμετοχικού μοντέλου διοίκησης της Αθήνας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, Η επόμενη 5ετία θα είναι πάρα πολύ κρίσιμη, το ζούμε. Ας αλλάξουμε σελίδα.

Αφήστε ένα σχόλιο

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ All Rights Reserved.