- «Αθήνα Τώρα», λοιπόν. Και ήθελα να σας ρωτήσω αυτό ακριβώς κ. Δούκα. Γιατί τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε τώρα με τα κοινά αυτής της πόλης, παρότι ενεργός πολίτης ούτως ή άλλως και με λειτούργημα άκρως απαιτητικό…
Η υποψηφιότητά μου σηματοδοτεί την ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης στον Δήμο της Αθήνας. Η «πολιτική της βιτρίνας» που ακολούθησε ο κ. Μπακογιάννης με τις γνωστές συνέπειες, οι ξεχασμένες γειτονιές, η υποτιμημένη καθημερινότητα, οι εικόνες ντροπής με τις πρόσφατες πλημμύρες, αποκαλύπτουν την εικόνα μιας ανοχύρωτης πρωτεύουσας. Με ευθύνη της δημοτικής αρχής, έχει μείνει πίσω η αναγκαία προστασία της ανθρώπινης ζωής σε συνθήκες κλιματικής κρίσης.
Έχοντας εφαρμόσει προγράμματα ανασυγκρότησης των πόλεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωρίζω από πρώτο χέρι πως η Αθήνα δεν έχει ούτε μια μέρα για χάσιμο.
Ο κ. Μπακογιάννης δεν μπορεί. Το απέδειξε η θητεία του.
Τώρα είναι η ώρα μιας διαφορετικής πορείας, είναι η ώρα της υπέρβασης.
- Στην αρχή της εβδομάδας καταθέσατε επτά προτάσεις «για να μην ξαναβουλιάξει η Αθήνα». Είναι τόσο απλό; Και αν ναι, γιατί δεν έχει γίνει ως τώρα;
Ως δημοτική αρχή, οφείλουμε να εξετάσουμε τί είναι αναγκαίο για την πόλη μας. Ο καθαρισμός όλων των φρεατίων όμβριων υδάτων, η πλήρης καταγραφή τους, ο έλεγχος της επάρκειάς τους και η κατασκευή νέων όπου κριθεί απαραίτητο, η ορεινή υδρονομία, οι κήποι βροχής, είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις μας. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Παρουσιάζουμε λύσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες, βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, που στηρίζονται στο τρίπτυχο πρόβλεψη-αποτροπή-αξιολόγηση κινδύνων. Τα έργα αυτά δεν υλοποιήθηκαν γιατί η απερχόμενη δημοτική αρχή αμέλησε να συγκροτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης της πόλης και επικεντρώθηκε σε έργα επιφανειακά και αποσπασματικά.
Είναι ευκαιρία στις εκλογές που έρχονται οι πολίτες των Αθηνών να απορρίψουν τη νοοτροπία των κληρονομικών χρισμάτων, του επιφανειακού lifestyle και να επικροτήσουν τον επανασχεδιασμό της πόλης σε ασφαλείς βάσεις.
- Θα απευθυνθώ στον καθηγητή τώρα. Τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει στη Θεσσαλία μετά από την καταστροφή των προηγούμενων ημερών;
Στη Θεσσαλία βιώσαμε με τον πιο επώδυνο τρόπο, την κατάρρευση μιας ολόκληρης αντίληψης για την οργάνωση του κράτους. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκατάσταση με τους ίδιους άναρχους πολεοδομικούς, χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς όρους. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τους εγκιβωτισμούς, το τσιμέντωμα ρεμάτων και ποταμών, αλλά και τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης. Οι πολίτες αισθάνονται δικαίως ανυπεράσπιστοι, βλέποντας τις ζωές τους να ανατρέπονται εξαιτίας των πελατειακών σχέσεων και της αναποτελεσματικότητας των αρχών.
Στη θέση αυτού του χρεοκοπημένου μοντέλου πολιτικής χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο, ως προς την ανακατανομή των πόρων, υπέρ της θωράκισης των πόλεων, της έμφασης στην πρόβλεψη και της έγκαιρης παρέμβασης.
- Τι ακριβώς είναι η «πόλη των 15 λεπτών», που παρουσιάσατε την 3η Σεπτέμβρη, και πόσο εφικτό είναι να λειτουργήσει ένα τέτοιο μοντέλο στην Αθήνα;
Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, η πόλη οργανώνεται, ώστε οι πολίτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες, όπως υγεία, παιδεία, πράσινο, χώρο για παιχνίδι, σε 15 λεπτά, με τα πόδια, το ποδήλατο ή τα ΜΜΕ. Δεν είναι μία ιδέα ουτοπική.
Το σχέδιο αυτό εφαρμόστηκε ήδη σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και μετέπειτα.
Είναι λυπηρό ότι κανένα σχετικό πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε στην Αθήνα, η οποία μάλιστα θεωρείται μία από τις πιο επιβαρυμένες πόλεις, όσον αφορά στην ποιότητα του αέρα και το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Μετά από τα 4 χρόνια της δημαρχίας Μπακογιάννη, έμεινε μόνο η ταλαιπωρία του «Μεγάλου περίπατου», να μας υπενθυμίζει μια ακόμη χαμένη ευκαιρία.
- Σε προηγούμενη συνέντευξή μας, μου είχατε πει ότι αγαπάτε να περπατάτε στις γειτονιές της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι ξέρετε και τα προβλήματά τους. Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτές, πέραν από το κέντρο που είναι και η βιτρίνα της πόλης;
Η Αθήνα είναι οι γειτονιές της. Στο δικό μας πρόγραμμα οραματιζόμαστε μία πόλη φιλόξενη, όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους. Θέλουμε ζωντανές γειτονιές με συμπεριληπτικές πλατείες, αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις, προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία. Γειτονιές που δεν θα πνίγονται με την πρώτη καταιγίδα, αλλά θα αποτελούν μικρές εστίες κοινωνικών ζυμώσεων, όπου τα σχολεία θα παραμένουν ανοιχτά τις απογευματινές ώρες και τα σαββατοκύριακα, προσφέροντας στα παιδιά χώρο για ελεύθερο παιχνίδι. Γειτονιές με χώρους πρασίνου, καθαρά πεζοδρόμια, περισσότερο φωτισμό και ασφάλεια. Αυτή είναι η δική μου πρόταση για την Αθήνα.
- Άλλη μία προεκλογική περίοδος που συζητάμε για την κάθοδο Κασιδιάρη στις εκλογές. Τι λέτε;
Η πρότασή μου προς τους συνυποψηφίους μου, για τον αποκλεισμό του καταδικασμένου ηγετικού στελέχους της εγκληματικής οργάνωσης ‘Χρυσή Αυγή’, όπως έγινε και στις βουλευτικές εκλογές, δεν εισακούστηκε. Η ΝΔ από υπέρμαχος της νομοθετικής ρύθμισης έγινε αρνητής της και ο κ. Μπακογιάννης «σφυρίζει αδιάφορα».
Σε κάθε περίπτωση, ο Συνδυασμός «Αθήνα ΤΩΡΑ» θα αγωνιστεί στις γειτονιές, απέναντι στη μισαλλοδοξία, την εχθρότητα, τις διακρίσεις, τη βία. Είμαι βέβαιος ότι οι αξίες της Δημοκρατίας θα νικήσουν ξανά, στην πόλη που τις γέννησε.
- Σας στηρίζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και πολλοί λένε ότι ο δήμος Αθηναίων είναι ένα …σκαλοπάτι προς την κεντρική πολιτική σκηνή. Θα σας ενδιέφερε κάτι τέτοιο;
Η υποψηφιότητά μου υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αλλά και από οργανώσεις και σημαντικές προσωπικότητες της οικολογίας, της κεντροαριστεράς-αριστεράς, του φιλελεύθερου-προοδευτικού κέντρου, κινήματα δικαιωμάτων και άλλες συλλογικότητες. Αυτές τις ιδέες εκπροσωπώ και δεσμεύομαι να τις εφαρμόσω. Δεν προσδοκώ «κάλπικη» αναγνωρισιμότητα.
Έχω μια σχέση ζωής με την Αθήνα, που πάντα με ακολουθεί. Δεν βρίσκομαι ευκαιριακά στην πόλη, ήρθα για να μείνω.